Böjte Csaba levele: Az "Élet Háza" CsobánkánKedves Testvérek az Élet Szolgálatában!

Jó dolog Istenben bízó lélekkel terveket szőni, és még jobb dolog látni ahogyan az álmaink lassan a testvéri szeretetből, összefogásból körvonalazódnak, és megvalósulnak.

Életem egyik legszebb álma a csobánkai "Élet Háza", melyet ez év tavaszán álmodtunk meg a Szent Ferenc Alapítvány nagy családjában, és most örömmel közölhetem a jó hírt, szeptember 22-én a munkások átadják a felújított otthont a rendeltetésének.

Az "Élet Háza" kifejezetten nem szociális otthon akar lenni. Hisz e háznak a legfőbb célja az élet alázatos szolgálata, különös tekintettel a megfogant, de még meg nem született életre. Szeretnénk reménnyel választ keresni a Kárpát-medence, legégetőbb kérdésére, melyet ha nem tudunk megoldani, a demográfiai összeomlás maga alátemetheti népünket. 100.000 kisbaba lesz évente ebben a térségben az abortusz áldozatává, és az elvetélt életekkel együtt ugyanannyi virágzó anyai, apai élet is bicsaklik meg a kibontakozás küszöbén.

Egy felületes ítélettel nem oldható meg ez a kérdés. A fiatalok ma már magától érthető természetességgel vállnak le családjaikról, és keresnek önálló egzisztenciát sokszor a szülőföldjüktől távol eső nagyvárosokba. A kirajzott fiatal élet, az otthon teremtés gondjainak megoldása előtt, nagyon sokszor maga is az élet bölcsőjévé válik. A fiatalok, a gyermek-vállalás nehézségeitől megriadva, könnyen a terhesség megszakítás mellett döntenek. Ez sajnos jóvátehetetlen lépés, hisz mindannyiunknak örök életünk van, és a baba születését meg lehet akadályozni, de őt megölni nem lehet. Hisszük, hogy a véres magzat nem csak az édesanyával fog szembe jönni az utolsó ítéletkor, hanem mindnyájunkkal, kik közömbös cinizmussal nem siettünk a kismama segítségére.

A csobánkai ház, a kirajzott, otthont-kereső életet hivatott befogadni, és hordozni, hogy az ne legyen a gyilkosság áldozatává. Otthonunk csak átmeneti! Célunk segíteni a kismamát, hogy felkészüljön a gyermek fogadására, és rendezze a viszonyait a gyermek édesapjával, a nagyszülőkkel, állami, egyházi hatóságokkal, hogy így a gyermeknek ne csak élete, hanem minden esélye meg legyen arra, hogy egészséges, boldog felnőtté váljon. Egy évig szeretnénk segíteni a fiatalokat, hogy szárnyat bontva, drágaterhükkel, önálló otthonra találjanak, és kibontakoztassák szép anyai, apai hivatásukat, mely boldoggá teszi őket.

Ez a mi álmunk, melynek a szolgálatára szeretnénk állítani a csobánkai Élet Házát. Ez az első ilyen otthon, nagyon sok kérdés van bennünk is, úttörő lépés, ezért szeretettel kérem minden testvéremet, hogy segítsen imával, tanáccsal, anyagi eszközökkel, hogy Isten akarata szerinti szép, hasznos válaszokat tudjunk adni az élet reális kérdéseire.

Várom a leveleket, a hozzá szólásokat, alázatos kisebb testvéri szeretettel. Aki személyesen is akarna velem találkozni, beszélni minderről, az megtalál, szeptember 18-án délelőtt 10 órakor a Szent István Bazilikában (Budapest V. ker. Szent István tér 1.), és ugyanezen a napon este fél 7-kor a Krisztina városi templomban (Budapest, I. ker. Mészáros utca 1.). A Krisztina városi templomban a 18.30-kor kezdődő szentmisét követően 19.30-tól nyitott fórumot tartunk az "Élet szolgálata" címmel, ahova szeretettel hívjuk az életvédelemmel foglalkozókat, védőnőket, életvédő közösségek és szervezetek munkatársait és minden kedves érdeklődőt.

Minden kedves érdeklődőt, segítőinket, önkénteseinket és támogatóinkat szeretettel várjuk szeptember 22-én délelőtt 10 órára Csobánkán az Élet Házához is, hol átadják a munkások az épületet. Itt szintén lesz lehetőség tanácskozni, az élet szolgálatára elképzeléseinket továbbépíteni. (Csobánka, Margitliget 1.)

Az Élet Háza ház szentelése jövő év június elsején lenne, a Szövetség napján, melyre nagy szeretettel meghívtuk Sólyom László köztársasági elnök urat is. Nagyon szeretnénk, ha a szentelési imát az Élet Házának elindítója Ft. Dr. Erdő Péter Bíboros úr mondaná.

A kibontakozó élet iránti tisztelettel, Csaba t.

(A három budapesti rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseikkel kérem keressék budapesti munkatársamat, Csekő Krisztinát sztf.iroda.bp@gmail.com, +36-20-773-8985)
www.magnificat.ro