A bűnök maradandó nyomaiA SEBEK, A STIGMÁK ÖRÖKKÉ MEGMARADNAK

Volt egyszer egy nagyon rossz természetű fiú. Apja adott neki egy zsák szöget, és azt mondta: ahányszor elveszti a türelmét és összeveszik valakivel, verjen bele egy szöget a kert kerítésébe.

Első nap 37 szöget vert be a kerítésbe. A következő hetekben megtanult uralkodni indulatain, és a bevert szögek száma napról napra csökkent. Rájött arra, hogy sokkal egyszerűbb volt uralkodni az indulatain, mint beverni a szögeket a kerítésbe.

Ekkor odament az apjához, és elújságolta neki, hogy aznap egy árva szöget sem vert a kerítésbe. Az apja azt mondta neki, húzzon ki egy szöget minden egyes nap, mikor nem vesztette el a türelmét, és nem veszekedett senkivel... Teltek a napok, s a fiú végre azt mondhatta apjának, hogy kihúzta az összes szöget a kerítésből.

Az apa most odavezette fiát a kerítéshez, és ezt mondta neki: "Fiam, szépen viselkedtél, de nézd csak, mennyi lyuk van a kerítésben. Soha nem lesz olyan, mint régen volt. Ha összeveszel valakivel és valami csúnyát mondasz neki, megsebzed, és ugyanolyan sebet hagysz benne, mint ezek a lyukak itt. Hátba szúrhatsz egy embert, majd kihúzhatod a kést a hátából, de a seb örökre megmarad. Akárhányszor is kérsz bocsánatot tőle, a seb ott marad örökre. A szóbeli sértés ugyanakkora fájdalmat okozhat, mint a testi."

A barátok ritka ékszerek, akik megnevettetnek, bátorítanak, készek meghallgatni, amikor szükséged van rá, támogatnak, és feltárják számodra a szívüket. Te a barátom vagy, és ezért megtisztelve érzem magam. Ha tudod, bocsásd meg nekem azokat a lyukakat, melyeket a "kerítésedben" hagytam.