Az emlékmű elbontása kegyeletsértés

 


Tiltakozás a XII. kerületi Turul emlékmű elbontása ellen


Mélységes megdöbbenésünknek adunk hangot, hogy nemzeti jelképünket, a Turult folyamatos és méltatlan támadások érik. Az erre való kísérleteknek most a Budapest XII. kerületében álló emlékmű lebontásának hisztériája az eklatáns példája.

Egy nemzet kultúrájának szerves részei azok szimbólumai, melyek az adott nép történelmét, lakóinak lelki és szellemi világát is tükrözik. A Földön szinte nincs olyan nép, amelynek ne lennének olyan jelképei, melyeket közmegegyezéssel maguk fölé emeltek, hogy ezáltal fejezzék ki közösségük összetartó erejét, védelmet reméljenek a rájuk leselkedő veszély elől, tükrözze történelmüknek, legendáiknak egy jellegzetes részletét. A szimbólumoknak tehát kohéziós szerepük van a társadalmakban, egy közösségnek annyit jelentenek, mint az anyanyelvük, a föld, ahol élnek, a kultúra, melyet létrehoztak az idők hosszú során, és védelmeznek.

Nekünk, magyaroknak a Turul a mitológiánk része, mely szerint a madár védelme alatt és útmutatásainak köszönhetően leltük meg újra hazánkat a Kárpát-medencében. A madár ezután Turul néven vonult be kultúránkba. Az elmúlt több mint ezer év történelmében a Turul többször előfordul, mint jelkép vagy irodalmi szereplő, alakja viszont mindig a nemzet védelmezőjeként jelent meg, nem pedig az agresszió szimbólumaként. A vád, hogy a Turul szimbóluma alatt zsidókat öltek meg, tudatos és rosszindulatú elferdítése a valóságnak, célja csupán az, hogy eltávolítsa kultúránkból azokat a jelképeket, melyek büszkeséggel töltik el a határainkon belül és az elszakított területeken élő magyarokat.

A kérdéses emlékművet alkotója nem a zsidók ellen, hanem azoknak a magyaroknak (és zsidóknak) az emlékére állította, akik áldozatai a II. világháborúnak, nem pedig az agresszoroknak, az emlékmű elbontása tehát kegyeletsértés is.

Akik az emlékmű eltávolításán szorgoskodnak, műveletlenségből vagy rosszindulatból egyik nemzeti jelképünket gyalázzák, ezzel bennünket, magyarokat is megaláznak.

Petíciónkkal tiltakozunk azon erők ellen, akik a törvényre hivatkozva vagy csak a magyarság elleni gyűlöletből a hegyaljai Turul emlékmű eltávolításán szorgoskodnak.


Polgár INFO


Csatlakozom a hozzám eljuttatott tiltakozáshoz:

                  Barlay Ö. Szabolcs
      a történelem tudományok doktora