Indítlak - Barlay Ö. Szabolcs
 

„Noé bárkáját is amatőrök építették, a Titanicot profik.”

 


A REMÉNY GYERTYÁJA FELROBBANTJA A TRIANONI HATÁROKAT


Advent van! A szélvihar kioltotta a hit, a béke, a szeretet lángjait. A GYERMEK kezében a remény gyertyája lobog, és ha Őt követjük, lassan leomlanak a minket 80 év óta gyötört rabláncok. Ausztriába-Szlovákiába már most úgy utazhatunk, mint 1920- előtt nagyszüleink.

A REMÉNY FÉSZEKALJA melegét éreztük a budapesti egyetem forradalmi megmozdulásiról híres GÓLYAVÁRÁBAN november 25-én. Onnét küldöm riportomat!

Hajrá magyarok! Szedjük össze magunkat, és gyújtsuk meg a GYERMEK gyertyájáról a remény fényét.

(+sz.a. riporter)


TŐKÉS - ORBÁN A GÓLYAVÁRBAN


Orbán: Alkalmas és helyes időpontban ért bennünket a tűzvész

Püspökök, politikusok és közéleti személyiségek méltatták Tőkés Lászlót a Gólyavárban, ahol a református püspök európai parlamenti választási sikerét ünnepelték.

Martonyi János beszédében kegyelmi pillanatnak nevezte Tőkés László sikerét. Mint fogalmazott, 18 esztendővel a rendszerváltás után ismét csodát vitt véghez az erdélyi magyarság. Tőkés Lászlónak köszönhetően az igazság, Temesvár üzenete ismét eljut Európába - tette hozzá a Fidesz honlapjának beszámolója szerint.

Vizi E. Szilveszter véleménye szerint a református püspök méltó képviselője lesz a határon innen és túli magyarságnak Brüsszelben. Az MTA elnöke arra kérte Tőkést, vigye el a magyarság szeretetét és a szabadság tudatát az európai parlamentbe.

„Az 1989-es temesvári eseményeket leszámítva nem volt ekkora sikere az erdélyi magyarságnak az elmúlt 60 évben” - hangsúlyozta Fodor Imre, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, kiemelve: ezzel a győzelemmel sikerült megalapozni azt a bátorságot, mely a további küzdelmekhez szükséges. A választási eredmény részleteiről szólva Fodor elárulta: Székelyföld magyar szavazóinak 60 százaléka voksolt arra a Tőkés Lászlóra, aki Sepsiszentgyörgy mind a 32 választókerületében győzni tudott, Székelykeresztúron pedig a voksok közel 70 százalékát szerezte meg.

Kis Rigó László, a szeged-csanádi egyházmegye katolikus püspöke közösségi élménynek nevezte a győzelmi pillanatot. Oly sok frusztráció és vereség után végre győzelmet ünnepelhettünk - jelentette ki Kis Rigó László, aki a jövőre nézve további sikereket kívánt Tőkés Lászlónak.

Nem folytatódhat tovább úgy az erdélyi magyarság politikája, mint november 25-e előtt - szögezte le Toró T. Tibor, az RMDSZ országgyűlési képviselője, aki Dávid és Góliát harcához hasonlította Tőkés László küzdelmét. Véleménye szerint kegyelmi pillanatként élhettük meg ezt a választást, hiszen magyar ellenfeleik sem vesztettek. A politikus hozzátette: az utolsó utáni esélyt kapta meg az erdélyi magyarság arra, hogy Tőkés László köré önálló erdélyi külpolitikát építsenek fel. Toró kitért az MRDSZ helyzetére is. Mint közölte, a párt vezetőinek magukba kell szállniuk, és rendezni soraikat, hogy cselekvő részesei lehessnek a magyar külpolitikai változásnak. A kialakult politikai helyzetről szólva végül úgy fogalmazott: az erdélyi magyarság többszörös összefogásra van mostantól ítélve.

Csoóri Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy Tőkés László történelmi szerepet vállalt az indulásával. Ha nem vállalta volna a jelölést, tovább zápult volna az erdélyi magyarság - vélekedett az író, aki szerint a választás egyértelműen megmutatta: a magyarság ügyét Erdélyben nem képviselheti egyedül az RMDSZ.

Több mint nyolcvan éve politikai rendszertől függetlenül lélekben együtt vagyunk, unióban Erdéllyel - hangsúlyozta Szilágyi Zsolt, Tőkés László kampányfőnöke. Akkor is, ha december 5-e, akkor is, ha november 25-e van - jegyezte meg. Mint fogalmazott, ez a szavazás a nemzet ügyéről, egy értékrendszer melletti kiállásról és a félelem legyőzéséről szólt. A kampány pedig arról - emelte ki -, hogy merjünk magyarok és bátrak lenni. A kampányfőnök ugyanakkor elismerte, Orbán Viktor támogatása nélkül nem sikerült volna. Szilágyi hozzátette azt is, hogy november 25-e jó válasz volt december 5-ére. A kampányfőnök végül összefogás fontosságát hangsúlyozta, mert mint fogalmazott, a jövőben nagy feladatok várnak az erdélyi magyarságra.

Orbán Viktor az elejétől biztos volt Tőkés László sikerében - foglalta össze egy tegnapi beszélgetés eredményét Schmitt Pál, aki a Fidesz Európai Parlamenti képviselőcsoportja, és képviselői nevében köszöntötte megválasztása alkalmából a királyhágó-melléki református püspököt, gratulált eredményéhez. A Magyar Néppárti Delegáció elnöke hozzátette: a magyar néppárti képviselők a nemzet határokon átívelő újraegyesítésén fáradoztak, mára Európa parlamentjében immár három ország magyar képviselői, harminc magyar ember hallathatja a hangját: „lélekben újraegyesülünk”. Schmitt Pál emlékeztetett a schengeni határnyitásra, arra, hogy Ausztria és Szlovákia felé már nincs határ, és hamarosan Erdély magyarságát sem választja el sorompó az anyaországtól. Be fog következni az újraegyesítés, november huszonötödike ezt példázza - jelentette ki. A Fidesz európai parlamenti képviselője szólt a Héthatár Egyesület munkájáról, melyet a kibontakozás, a fejlődés útjának nevezett. „Eddig úgy gondoltam, hogy csak a liberálisoknál, és a baloldaliaknál van tőkés, ott van bőven. Most nekünk is van, de én ezt erkölcsi, jellembéli tőkének gondolom” - jegyezte meg Schmitt Pál. „A híred előtted jár” - emlékeztetett a Fidesz EP képviselője. „Írtad egy könyvedben, hogy van a hallgatásnak ideje, és van a szólásnak ideje. Alig várom, amikor eljön az első felszólalásod ideje, Isten éltessen, sok sikert kívánok a munkádhoz” - zárta köszöntőjét Schmitt Pál.

Ha összekapaszkodunk…

„A jóslás arra vonatkozik, hogy valami, tőlünk függetlenül bekövetkezik-e vagy sem. Az előrelátás pedig arról szól, hogy nekünk mit kell tenni annak érdekében, hogy valami bekövetkezzen. Így mi az eredményt nem megjósoltuk, hanem előre láttuk, ami nagy különbség” - jelentette ki beszédében Orbán Viktor a választások magyar sikeréről szólva. Mint mondta, minden vád visszahullott azoknak a fejére, akik Tőkés Lászlót és a Fideszt támadták a kampány során. Azoknak a fejére, akiknek nem fájt, hogy svédek, spanyolok vagy belgák is részt vettek a kampányban, de az igen, hogy magyarországiak segítették Tőkés Lászlót. „Ha valaki azt mondja egy európai parlamenti választáson egy tagállamból érkezett vendégnek, hogy illetéktelenül avatkozik be, ott az európai unió egész eszméjének megértése körül van a probléma” - jelentette ki Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke azt is elmondta, hogy sokat tanult a kampány során Erdélyben. Amikor például egyszer azt az érvet hozták fel Tőkés Lászlóval szemben az ellenfelei, hogy nem profi, márpedig az EU-ba profikra van szükség, arra Tőkés László kampánystábja azt válaszolta: Noé bárkáját is amatőrök építették, a Titanicot pedig profik. Orbán Viktor a Kárpát-medencei magyarság közösségére célozva egy régi, amerikai politikai beszédet mondott el példaként, ami a mammutfenyőről szól. Ezek szerint a mammutfenyők azért tudnak több mint 2000 évig élni, mert egy biológiai szempontból megfelelő pillanatban erdőtűz üt ki, s az súlyosan károsítja őket, megégeti az oldalukat, ám ha ezt túlélik, akkor olyan ellenálló képességre tesznek szert, hogy a bioszférában egyetlen élőlény sem képes nekik ártani - kivéve saját magukat. A mammutfenyők akkor képesek elpusztulni, ha aránytalanul növesztik az águkat. Ha az egyik felük túlnő, a másik pedig elsatnyul, akkor elbillen és kidől a fa. „Meggyőződésem, hogy a Kárpát-medencei magyar közösség hasonlít a mammutfenyők sorsára. Az elmúlt 20 évben mindannyian megerősödhettünk abban, hogy alkalmas és helyes időpontban ért bennünket a tűzvész, és amikor eljön az idő, akkor sikerül az értelmiségieknek, egyházi embereknek, aktivistáknak, magyar és nemzetközi parlamenti képviselőknek, nyugati emigráns magyaroknak összekapaszkodniuk azért, hogy az egyensúly megmaradjon, és a fa hosszú-hoszú éveket érhessen meg” - mondta a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor rámutatott: Magyarországon leginkább az a baj, hogy a politikai kurzus egy jobban kezdi a saját képére formálni Magyarországot. Egyre többen érzik úgy, hogy amiben él, az hazugság, áltatás, szemforgatás, ellenségeskedés, gyanakvás és bizalmatlanság. „Ha egy nép ilyennek látja a saját országát, a mindennapjait, akkor nem csoda, hogy elfogy az önbecsülése. Egy ilyen életre nehéz büszkének lenni. Tőkés László elhitette velünk, hogy lehet másképp is élni. Van egy másik élet, ahol az egyenes beszéd, az őszinteség, a barátság, az összetartozás és a szeretet érvényesül” - mondta Orbán Viktor, hozzáfűzve: ha összekapaszkodunk, akkor ezt az életet itt, Kis-Magyarországon is megvalósíthatjuk.

Az egész Kárpát-medencében rosszul áll a szénánk

Ilyen lelki együttállást utoljára 1989 karácsonyán éltem át - kezdte beszédét Tőkés László. A református püspök reményét fejezte ki, hogy ezt az élményt sokan élték át most vasárnap. Mint hangsúlyozta, számos kitérő és tévút után ismét egyenesbe lendülhet az erdélyi magyarság sorsa. Tőkés László az elmúlt időszak támogatásáért köszönetet mondott Orbán Viktornak, a Fidesz és a KDNP politikusainak, és a civil szervezetek képviselőinek is. Ugyanakkor elismerte, Orbán Viktor nagy kockázatot vállalt kiállásával, ezért véleménye szerint a legnagyobb elismerés őt illeti. A kockázat ugyanis - folytatta - előnyre vált, és a győzelem megerősíthet bennünket. A királyhágó-melléki református püspök kitért az RMDSZ-re is. Kifejtette: mára kiderült, hogy Frunda is lemondott a listás helyéről, és ha így folytatják, nemcsak a személyeket, de a programjaikat is ki fogják cserélni. Ezzel kapcsolatban Tőkés elmondta, az ilyen mentalitás miatt nem vállalta az RMDSZ listáján való szereplést. A püspök köszönetet mondott azoknak, akik aláírásukkal támogatták jelöltségét, és megjegyezte: hiszi, hogy nem személyét, hanem a határok feletti nemzet ügyét támogatták.

Tőkés László kitért arra is, miért vállalta a jelölést. Véleménye szerint olyan kritikus pontra érkezett el az erdélyi politika, hogy nem maradhatott tovább közömbös a helyzet iránt. „Az egész Kárpát-medencében rosszul áll a szénánk, mindenhol deffenzívába szorultunk” - húzta alá a püspök, kiemelve: vissza kell térnünk a reményteljes, önbizalomtól duzzadó magyar politizálás útjára. Ehhez áttörésre van szükség - ismerte el Tőkés, így folytatva: ez az áttörés érlelődik Magyarországon, Erdélyben pedig már meg is érett. Mint közölte, 1989 nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az unió az utolsó esélyt teremti meg számunkra, hogy valóra váltsuk az elképzeléseinket. Az erdélyi magyar nagykövetség felállításával lendületet tudunk adni a határontúli magyarság politikájának - fejtette ki Tőkés, aki szerint Istennek célja van azzal, hogy egyházi személyként bekerülhetett az európai törvényhozásba. Ez az üzenet - szögezte le - arra szólít fel minket, hogy azt a keresztény értékrendet állítsuk helyre, amelyikből egykor kinőtt Európa.

(Forrás: MNO)