Indítlak - Barlay Ö. Szabolcs
 

A REMÉNY FÉSZEKALJAI - APRÓ CSODÁK

 


MENDE KÖZSÉG PÉLDAADÓ APOSTOLAI

Nem messze tőlünk van egy község: MENDE
Katolikus közösségének egyik vezetője, lelki motorja, építője, mozgatója a következő választ adta arra a kérdésre "Mende hogy bírja, hogyan viseli ezt a mai nehéz világot? "

Válasza, azt hiszem, a szélesebb közönség érdeklődésére is számot tarthat. Magánlevelét az ő beleegyezésével teszem közkinccsé. (- vdgy).

Mendén minden - tőlünk telhetőt - elkövetünk országunk, helyzetünk, mai állapotunk elviselhetőbbé, szebbé tételére, amiért katolikus közösségünk (amelybe én is tartozom) sokat tesz.

Azon túl, hogy imádkozunk, böjtölünk, szentségimádásokat tartunk nemzetünk megújulásáért, segítünk minden rászoruló embertársunknak. Mint tudod, Egyházközségünk működteti az OÁZIS Idősek Otthonát. Az itteni közösség - és a konyha - nagy lehetőség a segítésre. Az iskolai szünet alatt hetvenöt gyereknek adtunk (a szociális étkeztetés keretén belül) meleg ételt, az önkormányzattal összefogva. Néhány nap után valamennyien hazavitték az ételt, mert akkora adagokat adtunk, hogy az otthoniak is jóllakhattak.

Nyáron háromhetes napközistábort szerveztünk óvodásoknak és iskolásoknak, hogy szüleik ne essenek ki a munkából. Itt csak az étkezés költségeinek egy részét kellett fizetniük, azon kívül mindent ingyen adtunk, hála az önkéntes segítőknek.

Beindítjuk az általánosiskolás, hátrányos helyzetű gyerekeknek a napközit, ahol segítünk, felzárkóztatunk, és MAGYAR nemzeti érzelmű, keresztény gyermekeket nevelünk.

Szeptember 30-án zártuk a felnőttképző iskolánkat, ahol harminchat hátrányos helyzetű embertársunkat (köztük sok romát) képeztünk ki különböző szakmákra (szobafestő-mázoló, bolti eladó, parkgondozó, szociális ápoló). Közülük 27-nek munkahelyet is találtunk, a többieket reményeink szerint hamarosan elhelyezzük. A programban öt önkormányzat (Ecser, Kóka, Mende, Sülysáp, Úri) és három vállalkozó (Gecser István, Hazai Béla, Kaszanyi József) vett részt. Ez térségünkben bíztatóan nagy összefogás.

Visszakaptunk egy iskolaépületet, amelyet munkahely-teremtésre kívánunk használni, azoknak, akik nehezen tudnának máshol elhelyezkedni. Egy Jezsuita pappal összefogtunk, az ő iskolájában felnőtt roma testvéreink elvégezhetik a nyolc általánost, mi pedig munkát adunk nekik.

Mint látod, népünk mai helyzete inspirál minket, hogy nemzetünkért még többet tegyünk.

Október 22-ről 23-ra virradó éjjel virrasztást tartunk templomunkban nemzetünk lelki megújulásáért; október 25-én szentségimádáson veszünk részt, hálaadásból.

Minket a halál nem keserít el, mert tudjuk, hogy utána a feltámadás következik. És következik!!!

Kérem az INDÍTLAK olvasóit, elmélkedjenek e levél minden során.Engem, az idős papot, népünk apostolát mélyen megrendít minden szava. Azért teszem közkinccsé, hogy lélekbben megerősödjünk, mert tele van az ország ilyen apró, de kisugárzásában óriási csodákkal.

Küldöm gyémántmisés áldásomat a reménység fészakljainak lakóira.