Szinpad, hit és szabadság

 


Rajkai Zoltánt, a Katona József Szinház művészét sokféle tehetséggel áldotta meg az Isten. - Erről így nyilatkozik:

- Mindig is sokat sportoltam. A mozgásképességemet korán felfedezték... Uray Péter meghívott a Bolero nevű mozgásszínházába, az ott töltött évek később a főiskolán is javamra váltak... A Katona József Színházban a Müller táncosai c. daranbban látott Bozik Yvette, azóta rendszeresen dolgozom a társulatával.

Mégis minek tartja magát? Szinésznek, táncosnak, zenésznek, festőnek?

Azt hiszem, egyiknek sem. Inkább úgy fogalmaznék, hogy széleskörű érdeklődéssel megáldott, alkotó embernek. Végzettségem szerint szinész vagyok. Lelkileg azonban egyáltalán nem érzem magam annak... Szerintem nem kell az embernek lelkét eladnia... Régen én is függtem a szinészettől... én akartam a legjobb szinész lenni... Míg egyszer csak 180 fokos fordulatot nem vesz az ember élete.

Hogyan történt ez?

Sok - sok probléma és leki gyötrődés előzte meg. Olyan élet, melyben az ember sok mindent kipróbál, miközben keresi Istent és saját magát... Ekkor szólított meg engem az Úr, akről a Biblia ír, és aki semmilyen módon nem egyezett az elképzeléseimmel. Nem egy msagam által összegyúrt bálvány volt, hanem tőlem és a világtól teljesen függetln "személyW, aki nem olyan, mint amilyennek mni, remberek képzelnénk. Megérteni és felfogni, majd elhinni az evangéliumot, hogy Jézus megváltotta a világot, és benne engem, - ez egyedül Isten kegyelme. Ez a felismerés vezetett el oda, hogy "megtértem" a saját utamból és Jézus útját választottam. Amerre ő megy, arra akarok menni én is.

Sokan úgy gondolják, a hívő élet a szabadságától fosztja meg az embert.

Rajkai Zoltán: Pedig a hit hatalmas szabadságot jelent. Olyan életet, amelyben az ember tudja, hogy minek hol van a helye., hogy minek mi lesz a következménye. Testileg is, lelkileg is. Persze nem jelent bűn nélküliséget. Sőt iszonyatos kisértések, hatalmas elbukások lehetnek az ember életében hívőként is. 30 éves koromig bizonyos szempontból sokkalkönnyebb volt az életem. Nem kellettt küzdenem a "démonaimmal". De most érzem, hogy élek. Hogy szeretekl. Hogy megpróbálok lemondani dolgokról, segíteni másoknak, - és hogy ez milyen nagy lelki gzdagsággal jár. Különben 3 gyerek édesapja vagyok. Mindenünk megvan, ami kell. Igaz, hogy már nem tudok nagyobb lakást venni, és a 8 éves kovócsit sem tudom lecserélni, de ezen kívül mindent, ami szükséges, meg tudok adni a családomnak.

Úgy hírlik, filmet is rendez?

Hetedik éve foglalkozom fiatalokkal... Hetente egyszer tartok szinházi tréningeket... Egy évvel ezelőtt meglkottuk a Part - vonal Alkotó Műhelyt és belekezdünk egy nagyjátékfilm forgatásába. A címe Oscar - show lesz, - a média hatalmáról, a korlátlan manipulációs lehetőségekről és a minket körülvevő "virtuális" világról fog szólni.

A kérdező: Lázár Fruzsina.