„Az ember élete két részből áll. Az elsőben remélünk egy boldog jövőt, a másodikban bánkódunk elkövetett hibáink felett.
E két időszak között alig marad egy percünk a csendes, boldog életre.”   Széchenyi István

 


Nyílt levél Balatonalmádi védelmében

A hideg januári napokban az ország bajban volt, kényszerűen arra ébredtünk, hogy otthonunk melege bizonytalan, a természet által kínált lehetőségek egyre szűkösebbek és nem állnak korlátlanul mindenki rendelkezésére. Amink van, az anyaföldnek köszönhetjük: tűz (energia), víz, föld, levegő. Balatonalmádiban a páratlan szépségű környezet, a víz, a föld, a levegő egyedülálló nemzeti kincsünk, erkölcsi kötelességünk védelmük, a természet állapotának megőrzése gyermekeink, unokáink számára. Azonban most a várostól néhány kilométerre, Szentkirályszabadján, nagygépes repülőteret terveznek létesíteni úgy, hogy a négy pályairányból három 180-500 m magasan halad a város felett. Bár a tervezett zajhatások a befektető által finanszírozott szakértők szerint a jelenlegi szabványoknak "megfelelnek", a WHO által publikált felmérések, hazai és nemzetközi tapasztalatok szerint elvész a levegő, a szabad tér nyugalma, és kimutatható lesz a tervezett forgalom egészségkárosító hatása. Természetesen a légszennyezés, vízszennyezés és a légi katasztrófa kockázata is megnövekszik.

El akarják venni a levegő csendjét, a madarak énekét, a város nyugalmát?!

A XXI. század elejére a nyílt szellemmel gondolkodók számára világossá kellett hogy váljon, civilizációnk terjeszkedése elérte bolygónk végső határait. Kipusztítottuk a friss levegőt termelő erdőket, elszennyeztük vizeink és földjeink nagy részét, a levegő széndioxiddal és más káros gázokkal teli, elvettük az állatok méltóságát és természetes élőhelyét. Vajon hogyan fognak unokáink gondolni ránk, ha lakóházaink és üdülőink, strandjaink és parkjaink felé száz tonnás vasmadarak ereszkednek? Ha száműzzük a csendet és nyugalmat a Balaton partjáról, kertek mélyéből, zegzugos utcák, patakok rejtekéből, alig-alig megmaradó szőlőtőkék sorai fölül?

Az ellen hallatjuk hangunkat, hogy Balatonalmádi és a Kelet-Balaton mellé nagygépes repülőtér települjön; a mellett foglalunk állást, hogy méltósággal megőrizzük azt, amit Isten adott: a Vizet, a Földet, a Levegőt és nem utolsó sorban a lelket melengető belső Tüzet, a jövőbe vetett reményt.


Magyarország, 2009. január 17.


Kelet-Balatoni Légtérvédelmi Egyesület


Az egyéni aláírást a kble@balatonalmadi.hu drótposta címen lehet megtenni.

További információ: www.balatonalmadi.hu, www.kble.eu, www.budawest.com