A söpredék uralma

 


A JÖVŐBE LÁTÓK


Vannak, akik látják a jövőt. Sorsuk rendszerint tragikus, mert olyat mondanak, ami ellenkezik a jómódban élők felfogásával. És mivel szókimondók, előbb-utóbb sértve érzik magukat azok, akikhez szólnak. Ez a próféták sorsa.

Harminc évvel ezelőtt is élt közöttünk egy próféta, Balogh Zoltánnak (1942-1978) hívták. Különféle ellenzéki mozgalmak szervezője volt. Zseniális ember volt. Ezért is veszélyes ellenségnek bélyegezte meg a diktatúra, és állandó rendőri felügyelet alatt tartották.
Neve akkor vált ismertté, amikor egy összejövetelen (1978. január 21) szót kért, és minden várakozás ellenére a jövőről kezdett beszélni. Elmondta, hogy a szocialista világ összeomlása után elkerülhetetlen lesz az „ochlokrácia” kitörése, vagyis a söpredék uralma. A kapitalisták nem felszabadítani jönnek majd, hanem kizsákmányolni, gyarmatosítani. Ez a rendszer persze csak a „komprádorburzsoázia” kiépítésével működhet, azaz kalandorok, bűnözők, elvtelen harácsolók bevonásávbal. Döbbent csend fogadta a hozzászólást.
Balogh Zoltán itt fejtette ki először és utoljára azt a nézetét is, hogy a kapitalizmus korunk legprimitívebb létformája és rettenetesen destruktív módon befolyásolja a társadalmi tudatot. Éppen ezért csak elhülyített társadalomban működhet sikeresen, mikor a társadalom nagy része kizárólag fogyasztóként szerepel. Talán itt hangzott el először a fogyasztó társadalom megnevezés.

1978 elején, néhány héttel e felszólalása után váratlanul és hirtelen meghalt. A hivatalos híradás szerint öngyilkos lett, de ezt környezete képtelenségnek tartotta, és egyértelműen állította, hogy meggyilkolták. Miért? Mert belelátott a jövőbe, épp abba a korba, melyben mi most élünk


Végh-Alpár cikke alapján
Magyar Nemzet augusztus