ESTI JÁNOS ÚJABB PROVOKÁCIÓJAHiába minden jóakaratú figyelmeztetés, nem használ! Hiába a Nyílt levelek kemény stílusa, nem használ! Hiába a tömegek re­akciója, nem használ! Hiába pártjának kudarca, nem használ! Esti János hónapról hónapra provokál mindenkit, aki eleve undo­rodik stílusától, rágalmaitól, hazugságainak örvényeitől. Hiába! Épp ellenkezően cselekszik. Esti János kéretlenül a város min­den házának minden levelesládájába bedugja szennyesét.

Kértük ne tegye, mert provokációja még a birka-türelműek öklét is előbb-utóbb ütésre ingerli. Közvetítettük a holokauszt-múzeumot látogató csendes, becsületes zsidó testvéreinek ag­gódó szavait, ne feszítse a húrt, mert egyre sötétebb viharfel­hők tornyosulnak az égen, és megint viharzónába kerül a hazai zsidóság ártatlan része. Hiába! Hiába minden! Esti János tuda­tosan provokálja a keresztény magyarokat, a püspöki kart, Pro­hászkát és utódját, a híveket, a békésen tüntetőket.

Legutóbb szennylapjában, melyet pártja és kormánya pénzel, Egyház és politika, valamint Morális, vagy orális válság? avagy, a pszichoszomatikus fájdalom címen olyan hangnemet enged meg magának, ami az amúgy is forrósodó októberi hangulatot még izzóbbá korbácsolja. Bornírt, történelemhamisító mondatokat vág püspökünk fejéhez. De hát ő a diktatúra könyveiből azt ta­nulta, hogy az inkvizíciót a jezsuiták vezették, – és „a nyíltan antiszemita, a Numerus Clausus törvényt kezdeményező és megszavazó Prohászka Ottokárt” nem lehet büntetlenül a ma élő generáció elé példaként állítani!

A világ minden táján élő honfitársaim, akik olvassátok sorai­mat, üzenjük nektek: a pohár betelt. Most már minden cseppért azok felelnek, akik tudatosan provokálnak, és utcára kénysze­rítik még a legbékésebb és legöregebb embereket is.

De valamit mégis köszönhetünk a Mi újság? firkászának. Azt hogy kezdünk magunkhoz térni, gyertyát veszünk a kezünkbe, és énekelve, imádkozva MEGÁLLJ-t parancsolunk a patkány-inváziónak. Mégis igaza van Prohászka püspöknek! Száz évvel ezelőtt előre megmondta, hogy ez fog bekövetkezni.