Lendületben a kormány

 


A kormány hadjáratot indított az egyház ellen

A Magyarországi Református Egyház (MRE) szerint a kormány politikai és kommunikációs hadjáratot indított az egyház ellen, ellenségképet gyárt, s úgy tűnik, mindent megtesz, hogy a tavalyi októberi eseményekhez hasonló történéséket váltson ki; az MRE kötelességének érzi, hogy a társadalom figyelmét a lényeges problémákra irányítsa - közölte egyház az MTI-hez szerdán eljuttatott állásfoglalásában.

"Az európai normákhoz méltatlan módon a Magyar Köztársaság Kormánya a szabad és független intézmények, így egyházunk ellen is politikai és kommunikációs hadjáratot indított. Egyházunk - több más közéleti szereplőt megelőzve - egyértelművé tette álláspontját a szombati eseményekkel kapcsolatban. Az elmúlt napok médiában lefolytatott kormányzati kommunikációja azonban szomorúan mutatja, hogy a valódi, előrevivő társadalmi párbeszéd helyett a valóságot elfedő ellenségkép-gyártás folyik az egyházak és a magyar társadalom más független véleményformáló intézményei ellen" - olvasható a Bölcskei Gusztáv püspök, a zsinat lelkészi elnöke által jegyzett állásfoglalásban.

A Magyarországi Református Egyház Zsinata Elnöksége azt követően adta ki a dokumentumot, hogy a nap folyamán a kormány állásfoglalásában közölte: minden alkotmányos eszközt igénybe vesz azért, hogy visszaszorítsa, illetve elejét vegye a szélsőséges ideológiák és mozgalmak térnyerésének Magyarországon; Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány állásfoglalását ismertetve azt kérte az államfőtől, a történelmi egyházaktól és a legnagyobb ellenzéki pártszövetségtől, tegyék egyértelművé, hogy osztják azok aggodalmát, akik a szélsőjobb térnyerését érzékelik Magyarországon, továbbá azt is tegyék egyértelművé: a Magyar Gárda egyenruhája, retorikája és szóhasználata a neonáci mozgalmakra utal.

A Magyarországi Református Egyház aggódva figyeli az elmúlt öt napban folyó intézményes figyelemelterelést a társadalom valóságos problémáiról, különös tekintettel a közel egy évvel ezelőtti zavargásokra - áll az egyházi kommünikében.

Mint írják, mindeközben nem esik szó, és nem történik semmi a társadalom megannyi szintjén és területén egyre erősödő esélyegyenlőtlenség megszüntetéséért, "sőt a folyamatokat a kormány tovább generálja". Az esélyegyenlőség elleni legdurvább támadásnak nevezik a társadalombiztosítási rendszer és a nyugdíjrendszer "koncepciótlan és társadalmi párbeszédet nélkülöző" tervezett átalakítását.

Úgy fogalmaznak: "A Magyarországi Református Egyház az államtól független intézményként nem nézheti tovább némán a társadalmat szétziláló folyamatokat, és ezért kötelességének érzi, hogy a magyar társadalom figyelmét a lényeges problémákra irányítsa".

A Magyar Köztársaság kormányának - áll a közleményben - úgy látszik, súlyos gondot okoz és a szeptember végéig benyújtandó 2008. évi költségvetés elkészítése és társadalmi kommunikációja. "Ezért minden méltatlan eszközt felhasznál, hogy a közvélemény figyelmét a Magyar Köztársaság gazdasági helyzetéről, költségvetés készítési gondjairól elterelje". Ugyanebből a célból a kormány "a határon túli kisebbségi magyarság helyzetével visszaélve, beleavatkozik megmaradási törekvéseibe, miközben kiszolgáltatott helyzetben tartja a schengeni határok mögé szoruló magyar közösségeket".

Úgy látszik, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy "a tavalyi októberi eseményekhez hasonló történéseket váltson ki" - mutatnak rá. "A tavaly októberi helyzethez és indulatokhoz hasonló állapot előidézésével, a kormány ürügyet talál, hogy a rossz intézkedéseiből fakadó társadalmi feszültségek felelősségét magától elháríthassa". Mint hozzáteszik, az esélyegyenlőtlenség fenntartásával és fokozásával, a határon túli magyarság ügyével szembeni érzéketlenségével, és a társadalmi feszültségek szításával a kormány visszaél a választók bizalmával és a kormányzással járó felelősséggel.

A református egyház az állásfoglalásban arra kéri az országgyűlési képviselőket, hogy szerezzenek érvényt "a valódi kérdésekről való érdemi párbeszédnek" és tegyenek meg mindent azért, hogy "felelőtlen ürügyekkel és indulatkeltéssel ne lehessen elkendőzni a valós folyamatokat".

Végezetül együttműködést ajánlanak, kifejezve készségüket a párbeszédre a társadalom valós gondjainak megoldására. Ezek közé sorolják egy versenyelvű, de nem kirekesztő egészségügyi ellátás, továbbá a minőségi oktatás biztosítását, amely nem zárja el a hátrányos helyzetben élőket a fejlődés lehetőségétől, valamint "a tisztességes munkában megőszültek" biztonságos nyugdíjas éveinek garantálását.

Előző nap a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) írt közleményében arról, hogy értetlenül áll "az időzített egyházellenesség hulláma előtt". Hiller István oktatási és kulturális miniszter felszólítására reagálva az MKPK hangsúlyozta továbbá, hogy tévesen sugallja a tárca: az egyház nem határolódott el a Magyar Gárdától.

Előzőleg a miniszter a Magyar Gárda eszmeiségével való szembenállás kinyilvánítására, valamint a gárda zászlaját megáldó három egyházi képviselőtől történő "hivatalos elhatárolódásra" szólította fel az érintett történelmi egyházak vezetőit, mivel a Magyar Gárda tagjainak szombati eskütételén a gárda zászlaját Dévényi Ferenc katolikus pap, Bálintné Varsányi Vilma evangélikus lelkész és Csuka Tamás református lelkész szentelte fel.

(Forrás: MTI)