HOL  VAGYTOK  FIATALOK ?

 


EGY  EGYETEMISTA  LÁNY  FELHÍVÁSA

Sírni tudtam volna ma este. Tüntetni voltam: békés demonstráción. Nem voltunk többen ötvennél, fiatalok talán öten. Városunk lakossága kb. 39 ezer fő, ebből öt fiatal volt. Egy nagyvárosban járok egyetemre, több tízezren vagyunk ott hétközben. Esténként 20 egyetemista van a több száz tüntető között. Ott állnak idős emberek órákon át, akár esőben is. Minden este. Ott állnak családanyák, családapák...

A fiatalok hol vannak? Te hol vagy? Nem mondom, hogy minden este ott kell állni. Ha hetente pár órát rá tudnál szánni...

Gyere el a hazánkért, a megtisztulásért! Ha nem tetszik valami, kérj szót, alakítsd Te is az eseményeket! Azért, hogy örülni tudjunk egymás­nak az utcán, tűzz te is fehér és nemzeti színű szalagot! Ha nem tudsz jönni? Gyújts gyertyát az ablakban!

Félsz? Féltenek? Nem baj! 1956-ban féltek? Biztosan! Kimentek? Szinte mindenki!  Mindent megtettek?  Igen!  Most nem lesz november 4-e! Csak békésen tüntetünk, ne félj! Gyere! Félsz, mit szólnak mások? Ne törödj velük! Talán belül, valahol mélyen, már ők is érzik, hogy valami nincs rendben...

Tarts ki, mert nélküled elveszünk! Menj el a barátaidhoz, a szom­szédba: jöjjenek el ők is! Nem vagy itthon? Külföldön tanulsz, dolgozol? Gyújts egy gyertyát! Szervezz tüntetést! Gondolj ránk!

Ki kell tartanunk! Miért? Mert azt várják, hogy hazamenjünk, mert külföldre akarnak küldeni minket, mert nem lesz munkánk, mert nin­csenek lehetőségeink, mert nincs már becsületünk! Miért kell küz­denünk? A jövőnkért!

Nem tudod, mit tegyél? Nem érted az egészet? Nem értesz egyet velünk? Kapcsold ki a tv-t, a rádiót, és gondolkozz egy kicsit! Gyere ki a térre, beszélgess az emberekkel! Vallásos vagy? Én igen. Mondj egy imát! Szükségünk van rá!

Ötven évvel ezelőtt nem sikerült, erősebbek voltak náluk, a végső célt nem érték el a hősök. Most itt az új lehetőség! Csak csendesen, békésen, kitartóan! Végezd el a munkádat, tanulj, de utána gondolj ránk, várunk!

Azokért, akik már nem lehetnek kint velünk, azokért, akik nem érték meg, azokért, akik még nincsenek kint velünk!
A JÖVŐNKÉRT! A HAZÁÉRT!