Elmélyülés-Lelkiélet-Meditációk


"Gondolkodom, tehát ember vagyok".

Szellemi létünk legjellemzőbb vonása a gondolkodás, a megismerés, a töprengés, a kérdés - feltevés és a válaszadás. Érdemes megfigyelni, hogy már a két-hároméves gyermek mennyit kérdez. Makacs "miértjeire" értelmes válaszokat vár. Ebben az esetben is érvényes az Úr Jézus kijelentése: "hacsak nem lesztek olyanok, mint a gyermek, nem juttok be a Mennyek Országába".

Személyiségünk kibontakoztatásának egyik feltétele épp abban rejlik, hogy adunk időt magunknak a gondolkodásra. Természetesen mindenről lehet gondolkodni, - de itt, az Indítlak honlapnak eme lapjain az Istennel kapcsolatban szeretnénk felvetni néhány kérdést. Éppen azért van erre szükség, mert a 21. század embere teljesen egysíkúnak képzeli el az életet. Csak a természet világa köti le figyelmét és lassan színvakká és süketté válik a természeten túli világ csodáira. A meta-fizika világa a természet "mögötti" életünk titkait tárja fel. Ebbe a világba szeretné bevezetni olvasóit az Indítlak. Mint minden témánál, ennél is csupán indításokat adunk (hiszen ezért választottuk az Indítlak elnevezést! )

Hogyan lehet elmélyülni az evilági dolgainkon túli élet titkaiba és szépségeibe? Úgy, hogy legalább negyed óráig igyekszünk csendet teremteni magunk körül, de önmagunkban is. Mint mindenhez, ehhez is önfegyelemre van szükség: tudjam kikapcsolni a Televiziót, tudjam kivenni fülemből a magnó fülhallgatóját, és próbáljak odafigyelni arra, amit olvasok...

Szándékosan olyan kérdésekel állunk elő, melyek látszatra feleslegesnek tűnnek. Például: Kell-e imádkozni? Vagy: lehet-e és kell-e találkozni Jézussal? Hogyan? Stb.
Segíteni szeretnénk azzal is, hogy az év folyamán olyan meditációkat adunk, melyek egy-egy időszakra vonatkoznak: Advent-Karácsony-Nagybőjt-Húsvét-Pünkösd

Minderre égető szükség van, mert az évtizedekig tartó agymosás megfosztotta jelképeinket azok tartalmától, -és egymás után nőnek fel olyan korosztályok, melyeknek már fogalmuk sincs, hogy miért illik karácsonykor ajándékot adni. A "kimosott agyakba" pedig a merkantilizmus a maga eszméit tömi be. Igy teljes zűrzavar, konfuzió áll elő, mert a jelkép, mint keret megmarad, de értelmetlen fogalmak kapcsolódnak hozzá. . (Ezzel a zűrzavarral magyarázható az is, hogy az új generáció nem tud mit kezdeni nemzeti jelképeinkkel)

Meggyőződésünk, hogy az elmélyülést szorgalmazó szándékunk jó talajra fog találni. Hiszen nap, mint nap tapasztaljuk, hogy pl. Prohászka Ottokár meditációs könyvei heteken belül elfogynak a könyvesboltjaink polcairól. Értehető, mert ő tanította meg népünket elmélkedni Istenről, Jézusról, Evangéliumról.