Fenyegetés alkotmányos jogok gyakorlásáért !  –  Hol itt a jogállam és a demokrácia?

 


Márciusi Charta és a Magyar Katolikus Egyház

( czer, 2007.05.10. )

A kormány nem fog szóba állni azokkal az egyházi személyisé­gekkel, akik aláírták a Csoóri Sándor nevével fémjelzett Márciusi Chartát – írta a kormányközeli Népszava névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva.

Az értelmiségi összefogás szükségességét hangsúlyozó kiáltványt olyan papok is aláírták, akik aktívan részt vesznek a Vatikáni-Magyar Vegyes Bizottság munkájában. Az egyházi kapcsolatokért felelős titkár­ság vezetője, Csepregi András ebben az összefüggésben nem kívánta kommentálni a lapban megjelenteket.

Csoóri Sándor az értelmiség összefogására szólított fel az ország megmentése érdekében. Az aláírók közt szerepel Bábel Balázs, Márfi Gyula, Balás Béla, Kiss-Rigó László, Pápai Lajos, Spányi Antal, Veres András, Bíró László katolikus egyházi vezető, valamint Szerdahelyi Csongor, a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia (MKPK) sajtó­osztályának vezetője is.

Német László, a püspöki kar titkára és szóvivője elmondta: az állam­polgári jogok gyakorlásából – ami minden papi személyt is megillet – ismét megpróbálnak politikai ügyet kreálni. Tény, hogy az ország válságban van, e véleményének a Magyar Katolikus Egyház korábban is nyomatékosan hangot adott, e tekintetben tehát a charta nem tér el az egyházi véleménytől. A Vatikáni-Magyar Vegyes Bizottság ismét ülésezik, és a tagok között akad olyan, aki aláírta a Márciusi Chartát. Úgy véli, mindenféle értelemben – a vallásszabadság, az emberi jogok, a demokrácia alapvető értékeinek tekintetében – abszurdum, hogy emiatt a kormány diszkriminálhatna bárkit is közülük, illetve magát az egyházat hátrányok érhetnék. Hozzátette, hogy az utóbbi időben örvendetesen gya­koribb lett a kormány és a történelmi egyházak közötti kommunikáció, bár ez nem jelenti okvetlenül a minőség javulását is. Mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy ez a jó irányba mutató tendencia folytatódni is fog, ugyanis ez mindannyiunk, a nemzet közös érdeke.

(A MNO és a szentkoronaradio.hu nyomán)