VILÁGNÉZET - ERKÖLCS - POLITIKA
A Szent István Műv.Házban elhangzott azonos című előadás anyagából
Szfvár 2002.ápr.11

Világnézet >>    


Három fogalom. Három eredeti tartalmából kiforgatott, felismerhetetlenségig deformált fogalom, melyet mindenki másként értelmez.
Megkisérlem hallgatóimat visszavezetni az emberi gondolkodás eredeti ősforrásához, amikor még mindenki tudta, hogy mi mit jelent....
Ma eljutottunk oda, amiről a Nobel-díjas Gabriel Garcia MARQUEZ a Száz év magánya című világhírű könyvében ír: Vezért választ egy csoport, mely elhatározza, hogy új hazát keres magának. De már a kezdet kezdetén rettenetes kór támadja meg a csoport mindenegyes tagját: álmatlanság és nyomában a teljes feledékenység. Senki nem emlékezik semmire. A vezérnek, Josénak fia például nem ismerte fel az ötvös munkájához nélkülözhetetlen szerszámokat, - még a kalapácsot sem.
A vándorló csoport új Mózese, José ezért azt találta ki, hogy minden tárgyra ráragasztotta a dolgok nevét: asztal, szék, ajtó, kecske..... Ez tehén, meg kell fejni, tejét meg kell inni.
Mikor rájött arra, hogy teljes szellemi kaoszban él mindenki, a falú főutcáján egy nagy táblát állított fel, és erre ráírta: VAN ISTEN!
Marquez remekére felfigyelt a félvilág, mert rádöbbent arra, hogy itt tartunk. Szellemi anarchiában élünk, és akkor hiába megyünk bárhová, hiába keressük elveszített önmagunkat, hiába akarunk magunknak egy társadalmi rendet, megegyezést választani... előbb mindennek, vagy legalább a legalapvetőbb dolgoknak vissza kell adni eredeti értelmét és a bennük rejlő eredeti tartalmat.


Világnézet >>