<< Előző Következő >>


Gondolatszikrák - 2


    Mennyi titok veszi körül a szenvedést, és még mennyivel több a szeretetet. Aki a szenvedést a szeretettől elválasztja, sohasem fejti meg a titkot. A szeretet törvénye: a mag a földbe kerül, meghal, hogy termést hozzon. Ha nem jut a földbe, ha nem hal meg, egyedül marad, félelmetesen egyedül, titokzatos magányában, de meghal a szeretet utáni vágytól.


    A szenvedés reménye: könyörüljön meg rajta a szeretet, karolja át. Így váltja meg a szenvedést. Mérhetetlen az emberben csak egy: a szeretet.
    A szenvedés jelzi csupán, hogy mérhetetlen volt a szeretet, vagy jobban mondva, hogy volt-e egyáltalán? - A szeretet, amely megtörik a szenvedésen, csak álcázott önzés! A szenvedés nem csupán a tiszta felismerés forrása, hanem tűzpróba is és a szeretet kinyilatkozása. Vajon nem úgy van-e, hogy az első szenvedést leleplezi az elso szeretet. Elkezdesz szenvedni, rájössz, hogy szerettél! Mit beszéltek, mit fecsegtek a szereteteről, ha soha nem szenvedtetek? Szeretet nélkül a szenvedés olyan lenne, mint az éj hajnalpír nélkül, vagy mint az örök éjszaka. Az éjszaka szépsége a nappal elérkezésének reményében van. Ha a szenvedés széplelkű, csak a szeretet teheti azzá. A szeretet mindent hisz, mindent remél és mindent elvisel.


    A szenvedés az a keskeny híd, melyen a szeretet magasabbra hág; a gyűlölet számára szakadék a mélybe.


<< Előző Következő >>